sobota, 22 lipca 2017

LEŚNA APTECZKA. Odsłona 13. Rośliny na trawienie

Coraz więcej ludzi spędza wolny czas na łonie natury. To ogromnie nie cieszy. Zabierają swoją rodzinę, psa, kota w samochód i wybywają do lasu na weekend. W wakacje nawet na dłużej. Śpią w namiotach, jedzą na świeżym powietrzu. Gotują z lokalnych produktów a czasami sięgają głębiej i wykorzystują to co znajdą w lesie. Nasze żołądki przyzwyczajone na co dzień do innej kuchni mogą różnie zareagować. Dlatego wymienię kilka dzikich roślin, które pomogą Wam przy problemach gastrycznych.

1. Borówka - idealna do drobiu i smażonych potraw. Wystarczy, że do sosu dodamy pogniecione borówki lub sok. Borówka wyśmienicie smakuje na słodko i wytrawnie i doskonale pasuje do słodkich mięs.
2. Chrzan - korzeń - NIGDY NIE GOTUJEMY CHRZANU. zdrowo i smakowo najlepiej smakuje na surowo. Doskonały dodatek do past. Tarty najlepiej podawać z zimnymi przystawkami, pieczonymi mięsami i do ryb. 
3. Czarne jagody - w każdej postaci pomagają na bóle brzucha, niestrawności, biegunki i zatwardzenia.
4. Czarny bez - kompoty działają rozwalniająco, a sok pasuje do każdego sosu. 
5. Jarzębina - z przemrożonych owoców robimy konfiturę - idealny dodatek do ciężkostrawnych mięs. Jarzębiak - 10 kropli na cukier- niweluje bóle brzucha.
6. Jałowiec - szyszkojagody jałowca pomagają strawić dziczyznę i tłuste mięsa. Wystarczy je dodać do marynaty lub sosu.
7. Pokrzywa - spożywana jako warzywo doskonale reguluje przemianę materii, spalanie tłuszczy. Pomaga na wzdęcia.
8. Śliwki i tarnina - niwelują wzdęcia, pomagają w trawieniu ciężkich dań np. fasolowych. Tarnina zapobiega biegunkom.
9. Kobylak - czyli szczawie: skupiony, lancetowaty, kędzierzawy itp. ich nasiona hamują biegunki, regulują perystaltykę jelit.

Jak widzicie są to rośliny występujące wszędzie i dostępne praktycznie przez cały rok. 
Katarzyna Mikulska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz