Już wiecie czym jest napar. Wiecie, że igły sosny, liście czy kwiaty nie gotujemy tylko zalewamy gorącą wodą. Teraz czas na kolejną postać leku roślinnego. Odwar/ Wywar.
Odwar (Decoctum, -i) sporządza się z surowców roślinnych trudno dających się ekstrahować, jak kora, korzenie, kłącza, grube nasiona, cebule, bulwy, surowce krzemionkowe.
Rozdrobniony surowiec zalewamy gorącą lub zimną wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy odpowiednio długo, co jest uzależnione od
rodzaju surowca i wskazań. Gotowanie z reguły trwa od 5 do 40 minut. Następnie odwar odstawiamy na 20-30 minut pod przykryciem, po czym filtrujemy przez materiał, ligninę lub gazę. Nie można odwaru sporządzać na zapas, gdyż zakisza on po 12-24 godzinach; można go jednak przechowywać w lodówce przez 3 dni.
W medycynie odwar służy nam do obmywania ran, poparzeń itp. W kuchni odwarem będzie zupa, herbata a w kosmetyce odwarem będzie tonik do twarzy lub do kąpieli.
Oto kilka roślin ich zastosowanie w formie wywaru:
1. Przeciwkrwotoczne
- Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.)
- Dąb (Quercus L.)
- Kalina (Viburnum L.)
- Kasztanowiec (Aesculus L.)
2. Poprawiające przemianę materii
- Brzoza (Betula pendula Roth)
- Jemioła (Viscum L.)
- Jeżyna (Rubus L.)
- Lipa (Tilia)
- Łopian (Arctium lappa L.)
- Perz (Elymus)
- Pokrzywa (Urtica dioica L.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz