Napar (infusum, -i) to wodny wyciąg z rozdrobnionego surowca zielarskiego.
Sporządzenie naparu ma na celu wydobycie z danego surowca roślinnego, ciał czynnych. Napar stosowany jest jako lek do użytku zewnętrznego (ad usum externum) jak i do użytku wewnętrznego (ad usum internum). Napary sporządza się z surowców łatwo dających się ekstrahować wodą, jak liście, kwiaty, drobne nasiona, ziele, lub z surowców zawierających ciała wrażliwe na wysoką temperaturę.
Dobrze rozdrobniony surowiec, najczęściej w ilości 1-2 łyżek zalewamy wrzącą wodą, najczęściej w ilości 200-250 ml; odstawiamy na 20 minut, a następnie filtrujemy przez watę, ligninę lub gazę. Naczynie w którym parzymy zioła musi być zawsze przykryte.
Napary są lekiem nietrwałym i w cieple szybko zakisają (mętnieją i mają nieprzyjemny smak oraz zapach). Należy zatem przygotować taką ilość naparu jaka będzie spożyta w ciągu 24 godzin, a latem, gdy istnieje wysoka temperatura – w ciągu 12 godzin. Napar można też przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 3 dni.
Napar to określenie medyczne, herbata - kuchenne a tonik - kosmetyczne. Będąc w lesie możemy sobie pomóc pijąc w odpowiedniej dawce rośliny. Oto przykłady:
1. Napary wzmacniające pracę serca
Arnika Górska (Arnica montana L.)
Głóg Jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq.)
Konwalia majowa (Convallaria majalis L.)
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.)
2. Napary przeciwbólowe
Dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.)
Arnika Górska (Arnica montana L.)
Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.)
Jałowiec (Juniperus L.)
Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Mięta (Mentha L.)
Nostrzyk żółty, nostrzyk lekarski (Melilotus officinalis)
Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.)
Wierzba (Salix L.)
Wrzos zwyczajny, wrzos pospolity (Calluna vulgaris (L.) Hull)
Cebula
Czosnek/ czosnaczek
3. Napary przeciwbakteryjne, dezynfekujące
Dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.)
Babka zwyczajna, babka większa (Plantago major L.)
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.)
Brzoza (Betula L.)
Dąb (Quercus L.)
Dziewanna (Verbascum L.)
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.)
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.)
Jeżyna, ożyna a. ostrężyna (Rubus L.)
Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.)
Mięta (Mentha L.)
Poziomka (Fragaria L.)
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Sosna (Pinus L. 1753)
Śliwa tarnina, tarnina, tarka (Prunus spinosa L.)
Wrzos zwyczajny, wrzos pospolity (Calluna vulgaris (L.) Hull)
Czosnek
Cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz